CNC İşleme Nedir? | Tanımı, Süreçleri, Bileşenleri ve Daha Fazlası
CNC işleme, imalat ve endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Ama CNC tam olarak nedir? Ve CNC makinesi nedir?
CNC İşleme Nedir?
CNC 101: CNC terimi 'bilgisayarlı sayısal kontrol' anlamına gelir ve CNC işlemenin tanımı, işlenmemiş parça veya iş parçası olarak bilinen bir stok parçasından malzeme katmanlarını çıkarmak için tipik olarak bilgisayarlı kontroller ve takım tezgahları kullanan ve özel tasarlanmış bir parça üreten eksiltici bir üretim süreci olmasıdır. Bu süreç metaller, plastikler, ahşap, cam, köpük ve kompozitler dahil olmak üzere çok çeşitli malzemeler için uygundur ve büyük CNC işleme, telekomünikasyon için parça ve prototiplerin işlenmesi ve diğer endüstrilere göre daha sıkı toleranslar gerektiren CNC işleme havacılık parçaları gibi çeşitli endüstrilerde uygulama alanı bulur. CNC işleme tanımı ile CNC makine tanımı arasında bir fark olduğunu unutmayın - biri bir süreç, diğeri ise bir makinedir. Bir CNC makinesi, CNC işleme işlemlerini bağımsız olarak gerçekleştirebilen programlanabilir bir makinedir.
Bir üretim süreci ve hizmeti olarak CNC işleme dünya çapında mevcuttur. CNC işleme hizmetlerini Avrupa'nın yanı sıra Asya, Kuzey Amerika ve dünyanın başka yerlerinde de kolayca bulabilirsiniz.
CNC işleme gibi eksiltici üretim süreçleri, genellikle 3D baskı gibi eklemeli üretim süreçlerinin veya sıvı plastik enjeksiyon kalıplama gibi biçimlendirici üretim süreçlerinin aksine sunulur. Eksiltici süreçler özel şekiller ve tasarımlar üretmek için iş parçasından malzeme katmanlarını kaldırırken, eklemeli süreçler istenen formu üretmek için malzeme katmanlarını bir araya getirir ve biçimlendirici süreçler stok malzemeyi deforme eder ve istenen şekle sokar. CNC işlemenin otomatik doğası, tek seferlik ve orta hacimli üretim çalışmalarını yerine getirirken yüksek hassasiyet ve yüksek doğruluk, basit parçaların ve maliyet etkinliğinin üretilmesini sağlar. Bununla birlikte, CNC işleme diğer imalat süreçlerine göre belirli avantajlar gösterirken, parça tasarımı için elde edilebilecek karmaşıklık ve giriftlik derecesi ve karmaşık parçaların üretilmesinin maliyet etkinliği sınırlıdır.
Her üretim sürecinin avantajları ve dezavantajları olsa da, bu makale CNC işleme sürecine odaklanmakta, sürecin temellerini ve CNC makinesinin çeşitli bileşenlerini ve takımlarını ana hatlarıyla açıklamaktadır. Ayrıca, bu makale çeşitli mekanik CNC işleme operasyonlarını incelemekte ve CNC işleme sürecine alternatifler sunmaktadır.
Bir bakışta, bu kılavuz şunları kapsayacaktır:
- CNC İşleme Sürecine Genel Bakış
- CNC İşleme Operasyonları Türleri
- CNC İşleme Ekipmanları ve Bileşenleri
- CNC İşleme Malzemeleri
- CNC Boyut Değerlendirmeleri
- CNC Makinesi Kullanmanın Alternatifleri
- CNC İşlemenin Tarihçesi
CNC İşleme Sürecine Genel Bakış
Delikli bant kartları kullanan sayısal kontrol (NC) işleme sürecinden gelişen CNC işleme, stok malzemeyi (örneğin metal, plastik, ahşap, köpük, kompozit vb.) özel parçalara ve tasarımlara dönüştürmek için makine ve kesme aletlerini çalıştırmak ve manipüle etmek için bilgisayarlı kontrolleri kullanan bir üretim sürecidir. CNC işleme süreci çeşitli yetenekler ve işlemler sunarken, sürecin temel ilkeleri hepsinde büyük ölçüde aynı kalır. Temel CNC işleme süreci aşağıdaki aşamaları içerir:
- CAD modelinin tasarlanması
- CAD dosyasını bir CNC programına dönüştürme
- CNC makinesinin hazırlanması
- İşleme operasyonunun yürütülmesi
CAD Model Tasarımı
CNC işleme süreci, 2D vektör veya 3D katı parça CAD tasarımının kurum içinde veya bir CAD/CAM tasarım hizmeti şirketi tarafından oluşturulmasıyla başlar. Bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı, tasarımcıların ve üreticilerin parçalarının ve ürünlerinin bir modelini veya renderını, parçayı veya ürünü üretmek için boyutlar ve geometriler gibi gerekli teknik özelliklerle birlikte üretmelerini sağlar.
CNC ile işlenmiş parçalar için tasarımlar, CNC makinesinin ve takımının yetenekleri (veya yetersizlikleri) ile sınırlıdır. Örneğin, çoğu CNC makine takımı silindiriktir, bu nedenle takım kavisli köşe kesitleri oluşturduğundan CNC işleme süreci ile mümkün olan parça geometrileri sınırlıdır. Ek olarak, işlenen malzemenin özellikleri, takım tasarımı ve makinenin iş parçası bağlama yetenekleri, minimum parça kalınlıkları, maksimum parça boyutu ve iç boşlukların ve özelliklerin dahil edilmesi ve karmaşıklığı gibi tasarım olanaklarını daha da kısıtlar.
CAD tasarımı tamamlandığında, tasarımcı bunu STEP veya IGES gibi CNC uyumlu bir dosya formatına aktarır.
CNC İşleme Toleransları Tabloları
Bir makine atölyesine parçaları belirtirken, gerekli toleransları dahil etmek önemlidir. CNC makineleri çok hassas olsa da, aynı parçanın kopyaları arasında, genellikle + veya - .005 inç (.127 mm) civarında, yani bir insan saçının kabaca iki katı genişliğinde küçük farklılıklar bırakırlar. Maliyetlerden tasarruf etmek için, alıcılar yalnızca parçanın özellikle hassas olması gereken alanlarındaki toleransları belirtmelidir, çünkü bunlar diğer parçalarla temas edecektir. Farklı işleme seviyeleri için standart toleranslar olsa da (aşağıdaki tablolarda gösterildiği gibi), tüm toleranslar eşit değildir. Örneğin, bir parça kesinlikle ölçümden daha büyük olamazsa, biraz daha küçük olabileceğini, ancak o alanda daha büyük olamayacağını göstermek için +0.0/-0.5'lik belirli bir toleransa sahip olabilir.
Tablo 1. CNC İşlemede CNC İşlemede Doğrusal Toleranslar
Boyut Aralığı (mm) İnce (F) +/- Orta (M) +/- Kaba (C) +/- Çok Kaba (V) +/-
.5-3 .05 .1 .2 --
3-6 .05 .1 .3 .5
6-30 .1 .2 .5 1.0
30-120 .15 .3 .8 1.5
120-400 .2 .5 1.2 2.5
400-1000 .3 .8 2.0 4.0
1000-2000 .5 1.2 3.0 6.0
2000-4000 -- 2.0 4.0 8.0
Tablo 2: CNC İşlemede Açı Toleransları
Boyut Aralığı (mm) İnce (F) +/- Orta (M) +/- Kaba (C) +/- Çok Kaba (V) +/-
0-10 1o 1o 1o 30' 3o
10-50 0 o 30' 0 o 30' 1o 2o
50-120 0 o 20' 0 o 20' 0 o 30' 1o
120-400 0 o 10' 0 o 10' 0 o 15' 0 o 30'
400 0 o 5' 0 o 5' 0 o 10' 0 o 20'
Tablo 3: CNC İşlemede Yarıçap ve Pah Toleransları
Boyut Aralığı (mm) İnce (F) +/- Orta (M) +/- Kaba (C) +/- Çok Kaba (V) +/-
.5-3 .2 .2 .4 .4
3-6 .5 .5 1 1
6 1 1 2 2
CAD Dosya Dönüştürme
Biçimlendirilmiş CAD tasarım dosyası, parça geometrisini çıkarmak için tipik olarak bilgisayar destekli üretim (CAM) yazılımı olan bir programdan geçer ve CNC makinesini kontrol edecek ve özel tasarlanmış parçayı üretmek için takımları manipüle edecek dijital programlama kodunu oluşturur.
CNC makineleri G kodu ve M kodu da dahil olmak üzere çeşitli programlama dilleri kullanmaktadır. CNC programlama dillerinin en bilineni olan ve G kodu olarak adlandırılan genel veya geometrik kod, makine takımlarının ne zaman, nerede ve nasıl hareket edeceğini kontrol eder - örneğin, ne zaman açılıp kapanacağı, belirli bir konuma ne kadar hızlı gidileceği, iş parçası üzerinde hangi yolların izleneceği vb. M kodu olarak adlandırılan çeşitli fonksiyon kodları, makinenin yardımcı fonksiyonlarını kontrol eder, örneğin üretimin başında ve sonunda makine kapağının çıkarılması ve değiştirilmesinin otomatikleştirilmesi gibi.
CNC programı oluşturulduktan sonra operatör bunu CNC makinesine yükler.
Makine Kurulumu
Operatör CNC programını çalıştırmadan önce CNC makinesini çalışmaya hazırlamalıdır. Bu hazırlıklar, iş parçasının doğrudan makineye, makine millerine veya makine mengenelerine veya benzer iş tutma cihazlarına takılmasını ve matkap uçları ve parmak frezeler gibi gerekli takımların uygun makine bileşenlerine takılmasını içerir.
Makine tamamen kurulduktan sonra operatör CNC programını çalıştırabilir.
İşleme Operasyonu Yürütme
CNC programı, CNC makinesi için talimatlar olarak işlev görür; takımın eylemlerini ve hareketlerini dikte eden makine komutlarını, makine takımını çalıştıran ve manipüle eden makinenin entegre bilgisayarına gönderir. Programın başlatılması CNC makinesinin CNC işleme sürecini başlatmasını sağlar ve program, özel olarak tasarlanmış bir parça veya ürün üretmek için gerekli makine işlemlerini gerçekleştirirken süreç boyunca makineye rehberlik eder.
CNC işleme süreçleri, şirket kendi CNC ekipmanlarını edinmeye ve bakımını yapmaya yatırım yaparsa şirket içinde gerçekleştirilebilir veya özel CNC işleme hizmet sağlayıcılarına dış kaynak olarak sağlanabilir.
CNC İşleme Operasyonları Türleri
CNC işleme, otomotiv, havacılık, inşaat ve tarım dahil olmak üzere çok çeşitli endüstriler için uygun olan ve otomobil çerçeveleri, cerrahi ekipman, uçak motorları, dişliler ve el ve bahçe aletleri gibi bir dizi ürün üretebilen bir üretim sürecidir. Süreç, özel tasarlanmış bir parça veya ürün üretmek için iş parçasından gerekli malzemeyi çıkaran mekanik, kimyasal, elektriksel ve termal süreçler dahil olmak üzere birkaç farklı bilgisayar kontrollü işleme işlemini kapsar. Kimyasal, elektriksel ve termal işleme süreçleri daha sonraki bir bölümde ele alınırken, bu bölümde aşağıdakiler de dahil olmak üzere en yaygın mekanik CNC işleme operasyonlarından bazıları incelenmektedir:
- Delme
- Frezeleme
- Dönüş
CNC Delme
Delme, iş parçasında silindirik delikler üretmek için çok noktalı matkap uçlarının kullanıldığı bir işleme sürecidir. CNC delme işleminde, tipik olarak CNC makinesi dönen matkap ucunu iş parçasının yüzeyinin düzlemine dik olarak besler ve bu da delme işlemi için kullanılan matkap ucunun çapına eşit çaplarda dikey olarak hizalanmış delikler üretir. Bununla birlikte, açısal delme işlemleri özel makine konfigürasyonları ve iş parçası bağlama cihazları kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Delme işleminin operasyonel yetenekleri arasında havşa açma, havşa açma, raybalama ve kılavuz çekme yer alır.
CNC Frezeleme
Frezeleme, iş parçasından malzeme çıkarmak için dönen çok noktalı kesici takımlar kullanan bir işleme sürecidir. CNC frezelemede, CNC makinesi tipik olarak iş parçasını kesici takımın dönüşüyle aynı yönde kesici takıma beslerken, manuel frezelemede makine iş parçasını kesici takımın dönüşünün tersi yönde besler. Frezeleme işleminin operasyonel yetenekleri arasında yüzey frezeleme - iş parçasına sığ, düz yüzeyler ve düz tabanlı boşluklar açma - ve çevresel frezeleme - iş parçasına yarıklar ve dişler gibi derin boşluklar açma yer alır.
CNC Tornalama
CNC Tornalama ve Çok Milli İşleme
Tornalama, dönen iş parçasından malzeme çıkarmak için tek noktalı kesici takımların kullanıldığı bir işleme sürecidir. CNC tornalamada, makine - tipik olarak bir CNC torna makinesi - kesici takımı dönen iş parçasının yüzeyi boyunca doğrusal bir hareketle besler, istenen çap elde edilene kadar çevrenin etrafındaki malzemeyi çıkarır ve yuvalar, konikler ve dişler gibi dış ve iç özelliklere sahip silindirik parçalar üretir. Tornalama işleminin operasyonel yetenekleri arasında delik açma, yüzey işleme, kanal açma ve diş açma yer alır. CNC freze ve torna söz konusu olduğunda, dönen kesme takımlarıyla frezeleme daha karmaşık parçalar için daha iyi çalışır. Bununla birlikte, dönen iş parçaları ve sabit kesme takımları ile torna tezgahları, yuvarlak parçaların daha hızlı ve daha doğru bir şekilde oluşturulması için en iyi sonucu verir.
Tablo 1 - Yaygın CNC İşleme Operasyonlarının Özellikleri
İşleme Operasyonu Özellikleri
Sondaj - Dönen çok noktalı matkap uçları kullanır
- İş parçasına dik veya açısal olarak beslenen matkap ucu
- İş parçasında silindirik delikler üretir
Frezeleme - Dönen çok noktalı kesici takımlar kullanır
- İş parçası, kesici takım dönüşü ile aynı yönde beslenir
- Malzemeyi iş parçasından çıkarır
- Daha geniş şekil yelpazesi üretir
Tornalama - Tek noktalı kesici takımlar kullanır
- İş parçasını döndürür
- İş parçasının yüzeyi boyunca beslenen kesici takım
- Malzemeyi iş parçasından çıkarır
- Yuvarlak veya silindirik parçalar üretir
CNC Metal İplikçilik
Torna tezgahlarına yakın kuzenler olan CNC eğirme torna tezgahları, bir metal eğirme silindiri iş parçasını istenen şekle sokarken yüksek hızlarda dönen bir işlenmemiş parça (bir metal levha veya tüp) içeren bir torna tezgahı seti içerir. "Soğuk" bir işlem olan CNC metal eğirme, önceden şekillendirilmiş metali oluşturur; eğirme tornasının merdaneye temas eden sürtünmesi, parçayı şekillendirmek için gerekli kuvveti oluşturur.
5 Eksenli CNC Makinesi Nasıl Çalışır?
5 eksenli CNC işleme, geleneksel takım tezgahının 3 eksenli doğrusal hareketlerine (X, Y, Z), takım tezgahının tek bir işlemde altı parça kenarından beşine erişimini sağlamak için iki dönme ekseni ekleyen sayısal kontrollü bilgisayarlı üretim sistemini tanımlar. Çalışma tablasına eğilebilir, döner bir iş tutma fikstürü (veya muylu) ekleyerek freze, 3+2 veya indeksli veya konumsal makine olarak adlandırılan bir makine haline gelir ve freze bıçağının, operatörün iş parçasını sıfırlamasına gerek kalmadan prizmatik bir iş parçasının altı kenarından beşine 90°'de yaklaşmasını sağlar.
Ancak tam olarak 5 eksenli bir freze değildir, çünkü dördüncü ve beşinci eksenler işleme operasyonları sırasında hareket etmez. İlave eksenlere servo motorların eklenmesi ve bunlar için bilgisayarlı kontrol - CNC kısmı - onu bir eksen haline getirecektir. Tam eşzamanlı konturlama yapabilen böyle bir makineye bazen "sürekli" veya "eşzamanlı" 5 eksenli CNC freze denir. İki ek eksen işleme kafasına da dahil edilebilir veya bölünebilir - bir eksen tablada ve diğeri kafada.
CNC Torna Operatörü Eğitimi
Bir CNC torna tezgahını kullanabilmek için bir makinistin belirli miktarda kursu tamamlamış ve akredite bir endüstriyel eğitim kuruluşundan uygun sertifikayı almış olması gerekir. CNC torna işleme eğitim programları genellikle birden fazla sınıf veya oturum içerecek ve birkaç adıma bölünmüş kademeli bir eğitim süreci sunacaktır. Güvenlik protokollerine uymanın önemi eğitim süreci boyunca pekiştirilir.
Başlangıç CNC torna sınıfları uygulamalı deneyim içermeyebilir, ancak öğrencileri komut kodları, CAD dosyalarının çevrilmesi, takım seçimi, kesme sıraları ve diğer alanlarla tanıştırmayı içerebilir. Yeni başlayan bir CNC torna kursu şunları içerebilir:
- Yağlama ve torna bakımının planlanması
- Talimatların makine tarafından okunabilir bir formata çevrilmesi ve torna tezgahına yüklenmesi
- Alet seçimi için kriterlerin oluşturulması
- Malzemenin taşınması için aletlerin ve parçaların takılması
- Örnek parçaların üretilmesi
Daha sonraki CNC torna eğitimi tipik olarak gerçek torna işleminin yanı sıra makine ayarlamaları, program düzenleme ve yeni komut sözdiziminin geliştirilmesini içerir. Bu tür torna tezgahı eğitimi şu konularda kurslar içerebilir:
- Örnek parçaları spesifikasyonlarıyla karşılaştırarak nerede düzenleme yapılması gerektiğini bulma
- CNC programlama düzenlemeleri
- Düzenlemelerin sonuçlarını iyileştirmek için birden fazla test bileşeni döngüsü oluşturma
- Soğutma sıvısı akışının düzenlenmesi, torna tezgahının temizlenmesi ve takımların onarımı ve değiştirilmesi
Diğer CNC İşleme Operasyonları
Diğer mekanik CNC işleme operasyonları şunları içerir:
- Broşlama
- Testere
- Taşlama
- Honlama
- Alıştırma
CNC İşleme Ekipmanları ve Bileşenleri
Yukarıda belirtildiği gibi, çok çeşitli işleme operasyonları mevcuttur. Gerçekleştirilen işleme operasyonuna bağlı olarak CNC işleme süreci, istenen şekli veya tasarımı üretmek için çeşitli yazılım uygulamaları, makineler ve takım tezgahları kullanır.
CNC İşleme Destek Yazılımı Türleri
CNC işleme süreci, özel tasarlanmış parça veya ürünün optimizasyonunu, hassasiyetini ve doğruluğunu sağlamak için yazılım uygulamalarını kullanır. Kullanılan yazılım uygulamaları şunları içerir:
- CAD
- CAM
- CAE
CAD: Bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı, 2D vektör veya 3D katı parça ve yüzey renderlarının yanı sıra parça ile ilgili gerekli teknik dokümantasyon ve spesifikasyonları hazırlamak ve üretmek için kullanılan programlardır. Bir CAD programında üretilen tasarımlar ve modeller, tipik olarak bir CAM programı tarafından parçayı bir CNC işleme yöntemiyle üretmek için gerekli makine programını oluşturmak için kullanılır. CAD yazılımı ayrıca optimum parça özelliklerini belirlemek ve tanımlamak, parça tasarımlarını değerlendirmek ve doğrulamak, prototip olmadan ürünleri simüle etmek ve üreticilere ve atölyelere tasarım verileri sağlamak için de kullanılabilir.
CAM: Bilgisayar destekli üretim (CAM) yazılımı, CAD modelinden teknik bilgileri çıkarmak ve CNC makinesini çalıştırmak ve özel tasarlanmış parçayı üretmek için takımları manipüle etmek için gerekli makine programını oluşturmak için kullanılan programlardır. CAM yazılımı CNC makinesinin operatör yardımı olmadan çalışmasını sağlar ve bitmiş ürün değerlendirmesinin otomatikleştirilmesine yardımcı olabilir.
CAE: Bilgisayar destekli mühendislik (CAE) yazılımı, geliştirme sürecinin ön işleme, analiz ve son işleme aşamalarında mühendisler tarafından kullanılan programlardır. CAE yazılımı, ürün tasarımının değerlendirilmesi ve değiştirilmesine yardımcı olmak için tasarım, simülasyon, planlama, üretim, teşhis ve onarım gibi mühendislik analizi uygulamalarında yardımcı destek araçları olarak kullanılır. Mevcut CAE yazılımı türleri arasında sonlu elemanlar analizi (FEA), hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) ve çok gövdeli dinamikler (MDB) yazılımı bulunmaktadır.
Bazı yazılım uygulamaları CAD, CAM ve CAE yazılımlarının tüm yönlerini bir araya getirmiştir. Genellikle CAD/CAM/CAE yazılımı olarak adlandırılan bu entegre program, tek bir yazılım programının tasarımdan analize ve üretime kadar tüm imalat sürecini yönetmesini sağlar.
CNC Makinesi Nedir? CNC Makine ve Takım Tezgahı Türleri
Gerçekleştirilen işleme operasyonuna bağlı olarak CNC işleme süreci, özel tasarlanmış parça veya ürünü üretmek için çeşitli CNC makineleri ve takım tezgahları kullanır. Ekipman, operasyondan operasyona ve uygulamadan uygulamaya başka şekillerde farklılık gösterse de, bilgisayarlı sayısal kontrol bileşenlerinin ve yazılımının entegrasyonu (yukarıda özetlendiği gibi) tüm CNC işleme ekipmanı ve süreçlerinde tutarlı kalır.
CNC Delme Ekipmanı
Delme işleminde, iş parçasında silindirik delikler oluşturmak için dönen matkap uçları kullanılır. Matkap ucunun tasarımı, atık metalin (yani talaşların) iş parçasından uzağa düşmesini sağlar. Her biri belirli bir uygulama için kullanılan çeşitli matkap uçları vardır. Mevcut matkap ucu türleri arasında nokta matkapları (sığ veya pilot delikler üretmek için), gagalı matkaplar (iş parçası üzerindeki talaş miktarını azaltmak için), vida makinesi matkapları (pilot delik olmadan delikler üretmek için) ve ayna raybaları (önceden üretilmiş delikleri büyütmek için) bulunur.
Tipik olarak CNC delme işlemi, delme işlemini gerçekleştirmek için özel olarak tasarlanmış CNC özellikli matkap preslerini de kullanır. Ancak bu işlem tornalama, kılavuz çekme veya frezeleme makineleri ile de gerçekleştirilebilir.
CNC Freze Ekipmanları
Frezeleme, iş parçasını şekillendirmek için dönen çok noktalı kesici takımlar kullanır. Frezeleme takımları yatay veya dikey olarak yönlendirilir ve parmak frezeleri, helisel frezeleri ve pah frezelerini içerir.
CNC frezeleme işleminde ayrıca freze makineleri veya değirmenler olarak adlandırılan ve yatay veya dikey olarak yönlendirilebilen CNC özellikli freze makineleri kullanılır. Temel frezeler üç eksenli hareket yeteneğine sahiptir ve daha gelişmiş modeller ek eksenleri barındırır. Mevcut freze türleri arasında el frezeleme, düz frezeleme, üniversal frezeleme ve omniversal frezeleme makineleri bulunmaktadır.
CNC Torna Ekipmanları
Tornalama, dönen iş parçasından malzeme çıkarmak için tek noktalı kesici takımlar kullanır. Tornalama takımının tasarımı, kaba işleme, finiş, yüzey işleme, diş açma, şekillendirme, alttan kesme, ayırma ve kanal açma uygulamaları için mevcut takımlarla belirli uygulamaya göre değişir.
CNC tornalama işleminde ayrıca CNC özellikli torna tezgahları veya tornalama makineleri kullanılır. Mevcut torna tezgahı türleri arasında taret torna tezgahları, motor torna tezgahları ve özel amaçlı torna tezgahları bulunmaktadır.
Masaüstü CNC Makinesi Nedir?
CNC makineleri üretiminde uzmanlaşmış şirketler genellikle daha küçük, hafif makinelerden oluşan bir masaüstü serisi sunar. Masaüstü CNC makineleri, daha yavaş ve daha az hassas olmalarına rağmen, plastik ve köpük gibi yumuşak malzemeleri iyi işlerler. Ayrıca daha küçük parçalar ve hafif ila orta dereceli üretim için daha iyidirler. Masa üstü serisinde yer alan makineler daha büyük endüstri standartlarına benzer, ancak boyutları ve ağırlıkları onları küçük uygulamalar için daha uygun hale getirir. Örneğin, iki eksene sahip olan ve çapı altı inç'e kadar olan parçaları işleyebilen bir masaüstü CNC torna tezgahı, mücevher ve kalıp yapımı için yararlı olacaktır. Diğer yaygın masaüstü CNC makineleri arasında plotter boyutlu lazer kesiciler ve freze makineleri bulunur.
Daha küçük torna tezgahlarında, tezgah üstü CNC torna tezgahı ile masaüstü torna tezgahı arasında ayrım yapmak önemlidir. Tezgah üstü CNC torna tezgahları genellikle daha uygun fiyatlıdır, ancak aynı zamanda daha küçüktür ve işleyebilecekleri uygulamalar açısından biraz sınırlıdır. Standart bir CNC tezgah üstü torna tezgahı genellikle hareket kontrolörü, kablolar ve temel yazılımı içerir. Benzer bir temel pakete sahip standart bir CNC masaüstü torna tezgahının maliyeti biraz daha yüksektir.
CNC İşleme Malzemeleri
CNC işleme süreci, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli mühendislik malzemeleri için uygundur:
- Metal (örn. alüminyum, pirinç, paslanmaz çelik, alaşımlı çelik, vb.)
- Plastik
- Ahşap
- Kompozitler
Bir CNC imalat uygulamasına uygulanacak en uygun malzeme seçimi büyük ölçüde belirli imalat uygulamasına ve özelliklerine bağlıdır. Çoğu malzeme, işleme sürecine dayanabilmeleri, yani yeterli sertliğe, gerilme mukavemetine, kesme mukavemetine ve kimyasal ve sıcaklık direncine sahip olmaları koşuluyla işlenebilir.
İş parçası malzemesi ve fiziksel özellikleri, optimum kesme hızını, kesme ilerleme hızını ve kesme derinliğini belirlemek için kullanılır. Dakikada yüzey ayağı cinsinden ölçülen kesme hızı, makine takımının iş parçasını ne kadar hızlı kestiğini veya iş parçasından ne kadar hızlı malzeme çıkardığını ifade eder. Dakikada inç cinsinden ölçülen ilerleme hızı, iş parçasının makine takımına doğru ne kadar hızlı beslendiğinin bir ölçüsüdür ve kesme derinliği, kesme takımının iş parçasını ne kadar derin kestiğidir. Tipik olarak, iş parçası önce kabaca yaklaşık, özel tasarlanmış şekle ve boyutlara göre işlendiği bir başlangıç aşamasından geçecek ve ardından daha hassas ve doğru spesifikasyonlara ulaşmak için daha yavaş ilerleme hızları ve daha sığ kesme derinlikleri yaşadığı bir bitirme aşamasına girecektir.
CNC Boyut Değerlendirmeleri
CNC işleme sürecinin sunduğu çok çeşitli yetenekler ve işlemler, otomotiv, havacılık, inşaat ve tarım dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde uygulama bulmasına yardımcı olur ve hidrolik bileşenler, vidalar ve şaftlar gibi bir dizi ürün üretmesini sağlar. Sürecin çok yönlülüğüne ve özelleştirilebilirliğine rağmen, bazı parçaların (örneğin, büyük veya ağır bileşenler) üretimi diğerlerinden daha büyük zorluklar ortaya koymaktadır. Aşağıdaki Tablo 1'de büyük parçaların ve ağır bileşenlerin işlenmesinde karşılaşılan bazı zorluklar özetlenmektedir.
Tablo 2 - Parça Boyutuna Göre İşleme Zorlukları
Parça Boyutu İşleme Zorlukları
Büyük Parça - Konumlandırma ve işleme için özel ekipman gerektirir
- Özel ekipman için operatör eğitimi gerektirir
- Daha karmaşık makine kurulumu
- Çalışma alanı için çok büyük olabilir
- Doğruluğu etkileyen faktörlerin amplifikasyonu
- İşlem sırasında daha yüksek miktarda ısı üretilir
- Strese bağlı bozulma olasılığı daha yüksek
Ağır Bileşen - Taşıma ve işleme için özel alet ve ekipman gerektirir
- Özel ekipman için operatör eğitimi gerektirir
- Çalışma alanı için çok ağır olabilir
- Ekipman üzerinde daha fazla stres
CNC Makinesi Kullanmanın Alternatifleri
CNC işleme diğer imalat süreçlerine göre avantajlar gösterse de, her imalat uygulaması için uygun olmayabilir ve diğer süreçler daha uygun ve uygun maliyetli olabilir. Bu makale, özel tasarlanmış parça veya ürünü üretmek için takım tezgahlarını kullanan mekanik CNC işleme süreçlerine odaklanırken, CNC kontrolleri çeşitli makinelere entegre edilebilir. Diğer mekanik CNC işleme süreçleri arasında ultrasonik işleme, su jeti ile kesme ve aşındırıcı jet ile işleme yer almaktadır.
Mekanik süreçlerin yanı sıra kimyasal, elektrokimyasal ve termal işleme süreçleri de mevcuttur. Kimyasal işleme süreçleri arasında kimyasal frezeleme, kesme ve gravürleme; elektrokimyasal işleme süreçleri arasında elektrokimyasal çapak alma ve taşlama; termal işleme süreçleri arasında ise elektron ışını ile işleme, lazerle kesme, plazma ark kesme ve elektrik deşarjı ile işleme (EDM) yer almaktadır.
CNC İşlemenin Tarihçesi
CNC işleme, ilk kez 1952 yılında Cincinnati Milacron Hydrotel şeklinde piyasaya sürülmesinden bu yana imalat endüstrisinde devrim yarattı. O zamandan bu yana, üretkenliği önemli ölçüde artırmak ve sonuç olarak parça üreticisinin iş gücü gereksinimlerini azaltmak için makinelere gelişmiş robotik sistemler dahil edildi.
İso makina olarak hizmet verdiğimiz bazı alanlar ;
Cnc Dik İşlem Fason İmalatı